Program

FESTIVALPROGRAM 2017 (pdf).

Förändringar i programmet är möjliga.


Kulturhuset Grand (Biskopsgatan 28, vid torgändan)

Serieförsäljningsbasar. Från övre våningen hittas en serieförsäljningsbasar, som presenterar antikvariater och småtidningsverksamhet. 15 försäljare har anmält sig med! Du är välkommen att bläddra, forska och köpa tecknade serier. Du kan också hämta dina gamla serier i försäljningsändamål till serieloppisens infodisk, där våra försäljare ansvarar för försäljandet av små satser. Läs mera här.

Möt serieproffs. Kom och möt aktuella serieproffs. Här erbjuds 30 minuter långa konstnärintervjuer och djupare artist talks på finska, svenska och engelska av våra inbjudna gäster. Den noggranna tidtabellen publiceras i början av februari.

Diskussionpanel. I diskussionspanelen Frisk eller sjuk – hur mental hälsa behandlas i tecknade serier diskuterar seriekonstnärer om det, hur de undersöker gränser mellan friska och sinnessjuka i sina serier. Här lovas ärligt pratande om mental hälsa i tecknade serier. Panelen där kollektiven Rikki fungerar som värd är riktad speciellt åt dem, som är intresserade av att forska mental hälsa med konstens medel. På finska.

Utställningar. Två utställningar byggs till Grand :

  1. Hemlängtan. Åbo serieföreng ville utreda, vilka tankar och känslor temat hemlängtan hämtar fram i finländska serietecknare under en tid, när tusentals människor måste lämna sina hem och söka sig mot det okända. Antologin Koti-ikävä från år 2016 innehåller olika långa historier om milt vacker saknad, fult häftig längtan och om längtans karaktär med filosofisk och humoristisk grepp. Utställningen som är samlad av verk från antologin hängs under festivalen upp i nedre aulan på Grand.
  2. Serieutställningen Sanni och Joonas. Femåriga Sanni och hennes sjuåriga storebror Joonas bor i ett gammalt hus vid åkerkanten bredvid skogen. Kom till nedre våningen av Grand och bekanta dig med historien av syskonduon, som är skapad av Mari Ahokoivu och Kalle Hakkola. Du får ta del i syskonens händelserika liv, där barnens värld möter de vuxnas.

Pop-up seriecenter. Helsingfors Seriecenter ordnar en Pop-up seriecenter, där det ordnas tvåspråkig Sanni och Joonas workshop åt barn, i aulan på Grand.

Självupplagspanel. I självupplagspanelen begrundas olika publiceringsalternativ av tecknade serier. Alla som börjar inom branschen drömmer om förlag, men skulle det åndå vara bättre att göra någon gång själv? Olika synvinklar till diskussionen framförs av Merja Lundén från Åbo serieförening samt av Jukka-Petteri Eronen och Viljami Vaskonen, vilka båda har publicerat tecknade serier såväl via förläggare som via självupplagor. Diskussionen leds av Emmi Valve. På finska.

Workshop Annan. På workshoppen Annan gör vi en fotoserie med temat normer. Workshoppen leds av konstnären Heidi Lunabba. Serien baserar sig på det vi diskuterar under verkstaden.  Deltagare behöver inte ha en färdig idé att förverkliga. Serien publiceras på Instagram under taggen #speakingbubble.  Workshoppen är tre-språkig: finska, svenska och engelska.

Figurworkshop. Var ditt egna livs Sid från Toy Story och gör närområdets finaste leksaker själv! Blandteknik-karaktärworkshopen passar åt människor i alla åldrar. Workshopen leds av konstnären Tuukka Teponoja. Den avgiftsfria workshopen räcker 1,5 timme. Förhandsanmälningarna till workshopen görs fram till 8.2.2017 via addressen: tuukka.teponoja(a)gmail.com.

Om tidens gång – högläsning. Taina Hakala högleser sin serie Om tidens gång. Serien är baserad på hennes barndomfamilj och handlar om tiden, kärlek och förlust. I högläsning rutorna projiceras och allt text högleses. På finska och på svenska.

Läshörnet. Till nedre våningen byggs en ännu mera mångsidig läspunkt än tidigare i samarbete med Söderkulla bibliotek. I läshörnet kan du försjunka dig i dina köp eller träffa vänner av tecknade serier.

Yläfemma och Alafemma priset. Kom och se, vem som får Yläfemma & Alafemma-priserna i år. FEMSKT (Feministinen sarjakuvatoiminta) delar för andra gången heders- och ohederspriser åt mera eller mindre meriterade aktörer inom seriebranschen år 2016.

Moxie. Festivalkaféet Moxie finns i andra våningen av Grand. Där säljs förmånligt heta drycker och salta samt söta vegetariska snacks. I sortimentet har hungriga festivalgäster tagits i beaktande så utbrett som möjligt: det erbjuds såväl mjölkfria, äggfria som glutenfria godsaker.

Sidoevenemangen i Borgå och i Sibbo

Jyrki Nissinens utställning i restaurang Vitriini på Konstfabriken (Västra Alexandersgatan 1)

Jyrki Nissinen hämtar Orglory-utställningen till Å-fest. Den består av teckningar, målningar och miniatyrer som är gjorda under slutåret 2016. I sina arbeten reflekterar Nissinen över känningar under tillkomstperioden: den mentala hälsan tog inte slut, framme hägrar en framtid med allmän avkoppling. På minussidan: framtidens farhågor närmar sig snabbare än beräknat. Jyrki Nissinen är serietecknare och bildkonstnär, som bor och jobbar i Helsingfors. Som ett varumärke i Nissinens serier har format sig det grova svartvita teckningsspåret samt det tidvis uppskruvade, tidvis medvetet torra, intrigmakeriet som besöker verklighetens gränser. Utställningen invigs 10.2. kl. 17.00-19.00 och den är uppställd ända till 25.2.

En dykning i historian av tecknade serier på Borgå bibliotek (Prästgatan 20)

Seriemuséet i Finland hämtar historiska Hjalmar Löfvings utställning till festivalen. ”Många rutor med vind och regn” är 120-årsjubileumsutställning. Hjalmar Löfving (1896-1968) tillhör pionjärerna inom finländsk serieteckning och animation. Vid sidan av sina hurtiga tecknade serier med personlig rund streck, ritade han bildmysterier till uppgiftssidor i tidningar, uppträdde i de första TV-programmen för barn i Finland som exempelvis Niksulan TV och reste runt landet och mötte barnen som Sparbankens Lipas-setä (fri översättning Farbror Skrin). Utställningen är en tvärsnitt av den produktiva konstnärens liv och produktion.

Illustrating me – tecknade serier från mottagningscentraler på Borgå bibliotek

Illustrating me är en samprojekt av Maailman sarjakuvat ry och Hei Helsinki ry. Tanken är att hämta fram asylsökarnas erfarenheter med hjälp av tecknade serier. Inom ramarna för den här projekten ordnades det under hösten serieworkshopar i mottagningscentralerna runt omkring Finland och verk som föddes i dessa workshopar är nu synliga på Borgå bibliotek. Utställningen är uppställd på biblioteket 30.1.-25.2.

Sönder! utställning och Isän Luo på Galleriet Kreutz (Adlercreutzgatan 39)

Galleriet Kreutz framställer illustrationer och tecknade serier gjorda av konstnärer i kollektivet RIKKI. I utställningen undersöks gränsen mellan frisk och sinnessjuk. Vad skiljer ”den galna” från den friska? Är det något som vi kan se och mäta? Vad skall man göra, när man själv märker att man är sinnesrubbad? Utställningen innehåller verk från ungefär 10 konstnärer. En del av verken är på finska, en del på svenska.

I Galleriet Kreutz öppnas 1.2. utställningen Isän luo av Emmi Valve. Där ställs upp originaler från självupplagan med samma namn, som vann Taivaallisin pienlehti-tävlingen på Helsingfors seriefestival år 2015. Isän luo är en berättelse som baserar sig på en seriedagbok. Historien handlar om samtalet som berättade om den biologiska faderns död och om två därpå följande dagar, när berättaren reflekterar över sin fadersrelation tillsammans med sina bröder, och går och hälsar på sin far en sista gång. En engelsk nyupplaga av den tecknade serien Isän luo är på kommande. Den upplagan finns på utställningen och seriefestivalen.

Tecknade serier och tatueringar på Electric Wonderland Tattoo & Curiosity Shop (Runebergsgatan 34)

Dessi Kaarios tatueringsstudio transformeras under festivalen också till ett konstutställningsutrymme, där man kan se konst av Sebastian Nyberg och Robert Ottosson. Herrarna är anträffbara på tatueringsstudion kl. 12:30-13:15, och de berättar om sina verk. Det svenskspråkiga evenemanget innefattar kaffeservice, välkommen!

  • Sebastian ”Basse” Nyberg är en tecknande diplom-ingenjör i vars händer tre självupplagor och ett seriealbum samt en kalender till Schildts&Söderströms har blivit födda. Dessutom instagrammar han aktivt och planerar att göra ett nytt album. Nyberg, som är känd av sina svartvita gubbserier med absurd humor, presenterar sina arbeten på tatueringsstudion, där man kan se även originaler och nya skisser.
  • Robert Ottosson är en illustratör, seriekonstnär och AD från Borgå. Lokalt är han mest känd som skämttecknare för tidningen Uusimaa, men han har gjort också mycket annat. Han har även publicerat det svenskspråkiga seriealbumet Kalabalik i skrubben. På tatueringsstudion kan man se Roberts skämtteckningar från Uusimaa och tidigare opublicerade svenskspråkiga stripper.

Föreviga festivalen på din hud! På tatueringsstudion görs det tatueringar influerade av tecknade serier hela veckan före festivalen. Dessutom görs det tatueringar, vilka baserar sig på tatueringsmodeller, vilka serieartisterna själva har ritat. På festivaldagen görs det serietatueringar med walk-in principen utan tidsreservering.

Fingerpori 10 -albumet publiceras och Fingerpori-ölet lanseras kl. 16:15-17.00 på Electric Wonderland.

Hur smakar nya Fingerpori? Och hur smakar den bryggd i flaskan? Kom och undra, när Pertti Jarla blir tatuerad och intervjuad på basis av sitt nya album. Du får samtidigt bland de första bekanta dig med det nya ölet från Pyynikki hantverksbryggeri. Åldersgränsen i evenemanget är 18 år.

Å-fest After Work på La Fiesta kl. 18-20. Gratis inträde. (Fredsgatan 29)

När festivalen stänger sina dörrar, är det dags att sitta ner och låta god mat, dryck och musik stärka kroppen inför festivalens After Party senare på kvällen. På La Fiesta ordnas lördagens bästa After Work fr.o.m. kl. 18. Två band bjuder på livemusik och till på köpet bjuds det på muntert workshopande.

Åtminstone en mugg dekorerad med en mullig vit figur, hör till grundutrustningen i nästan alla finnars kärlskåpar. Skulle det inte vara på tiden att få någonting nytt till kärlskåpet? Kom i festivalanda och pimpa din egna seriemugg. På workshop-punkten får du gratis en mugg och en tusch. Den bästa muggen belönas med en överraskningspris i Borgå-temat! Vesa Kataisto, förlagsredaktören på Arktinen Banaani, fungerar som workshopvärd.

Akustiska duon Jäälähde, som fick tack för sitt uppträdande som caféband på festivalen i fjol, uppträder nu på After Work. Kom och lyssna på medelålders män, som framför barnsliga historier med ålderdomens visdom.

På After Work uppträder dessutom Maurisen Akan Poika & Muut Kylän Pojat, som är ett band från östgränsen, som kombinerar balkansk folk med blues och melankolisk schlager. Musiken av Akan Pojat målar en bild av det finländska själslandskapet med sina stora glädjen och dysterheter. Den karelska glädjen har aldrig tidigare låtit så sorglöst och dystert samtidigt.

Medan man lyssnar på banden och dekorerar muggarna, kan man släcka sin törst och bli av med sin hunger med La Fiestas serveringar. Stadens läckraste burritos, tjockaste hamburgare och smakligaste biffar hittar man härifrån. Köket har också lovat att glädja vegetarianer och veganer med delikata portioner.

Kom med!

KAK goes Å-fest 2017 – festivalens exploderande after party på La Fiesta (Fredsgatan 29)

Festivalens officiella after party ordnas på La Fiesta, som är vid ändan av Borgå torg. Scenen övertas i år av sprudlande Katriinamies! Katriinamies är en musik-improvisationsduo med Antti Hintsa och Karri Lehtonen, som har fungerat ända sedan 2007. På sina spelningar improviserar Katriinamies låtar vilka baserar sig på ämnen och musikstilar, som publiken ger åt duon. Katriinamies lyfter explosionsartat fest som fest till en alldeles ny nivå och följande morgon är publikens magmuskler sjuka av skrattande. Kom alltså till spelningen och lyssna på nya, kanske serieinfluerade evergreens! Kolla Katriinamies och deras stämning härifrån.

Dessutom kommer det som bekant överraskningsakter, legendariska TorttuKaraåke, mat- och dryckerbjudanden i serieanda och naturligtvis lysande sällskap och äkta festivalstämning! After partyt anordnas av Borgå kulturklubb KAK i samarbete med Å fest.

Biljetterna 7 euro, skiljd tamburavgift.

FEMSKT -Seriekonstutställning i Söderkulla bibliotek 11.2. – 20.5.2017

Feministiska serieteckningar från tidningen Voima! Utställningen på Söderkulla bibliotek kommer att bestå av serieteckningar publicerade i Voima, både original och utskrifter av digitala verk. Presentationen av utställningen med FEMSKT kl 9.30-10.30.