Vieraat

Å-fest on tunnettu tasokkaista pohjoismaisista taiteilijavieraistaan. Tänä vuonna esittelemme kolme upeaa taiteilijaa, joita yhdistää raja-teeman käsittely henkilökohtaisen taiteen kautta. Aikaisemmista vuosista poiketen annamme taiteilijoille myös tilaa esitellä työtään erityisissä intiimeissä artist talk-tapahtumissa, joissa yleisö voi tutustua tarkemmin taiteilijaan ja hänen työhönsä sekä filosofiaan työn taustalla. Tervetuloa kuuntelemaan pohjoismaiden kiinnostavimpien taiteilijoiden tarinoita Grandin yläkertaan!

Daria Bogdanska – nainen rajan takaa

Daria Bogdanska on malmölainen sarjakuvataiteilija (s. 1988). Hän on syntynyt Varsovassa ja muuttanut Ruotsiin neljä vuotta sitten. Hän soittaa punkbändissä ja työskentelee pyörämekaanikkona. Muuton tuoman elämänmuutoksen, kokemukset ja ulkopuolisuuden tunteet hän on niputtanut Wage Slaves- teokseen (2016). Daria kertaa kirjassaan arkeaan, ottaa kantaa ruotsalaiseen yhteiskuntaan maahanmuuttajana, puhuu vieraantumisesta, rakkauden ja oikeuden kaipuustaan ja siitä, kuinka vaikeaa on löytää kotiin, kaukana, kaukana kotoa. Daria tulee kertomaan teoksestaan ja kokemuksistaan taiteilijana vieraassa kulttuurissa 45 minuutin artist talkissa ruotsiksi.


Shabnam Faraee – kulttuurin rajapintoja yhdistellen

Shabnam Faraee on ruotsalainen-iranilainen taiteilija, sarjakuvapiirtäjä ja kuvittaja. Hänellä on tutkinto Tukholman Taidekoulusta. Vuonna 2014 julkaistu ”Blå”-teos on tarina naisesta, joka vapauttaa itsensä tarinoista jotka on hänestä vuosisatojen aikana kerrottu. Shabnam Faraee on kotoisin Iranista ja on asunut Tukholmassa vuodesta 2002. Työssään hän sekoittaa graafisen suunnittelun, kuviosuunnittelun, animaation ja kuvituksen rajapintoja, ja yhdistelee sekä Iranin että Ruotsin visuaalista perinnettä.

Shabnam saapuu festivaalin vieraaksi yhteistyössä Pohjoismaisen kulttuuripisteen kanssa. Shabnam tulee pitämään 45 minuutin mittaisen artist talkin, jossa hän kertoo teoksistaan tarkemmin ruotsiksi.


Jyrki Nissinen – todellisuuden rajoilla

Festivaalin kutsutaiteilija Jyrki Nissinen tuo tapahtumaan oman näyttelynsä nimeltä Orglory, joka on nähtävillä Taidetehtaalla ravintola Vitriinissä. Se koostuu loppuvuodesta 2016 syntyneistä piirroksista, maalauksista ja miniatyyreistä. Töissään Nissinen reflektoi töiden valmistumisajankohdan tuntemuksia. Jyrki Nissinen on sarjakuvapiirtäjä ja kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Nissisen sarjakuvien tunnusmerkiksi ovat muodostuneet karkea mustavalkoinen piirrosjälki ja ajoittain hillitön, ajoittain tarkoituksellisen kuivakka, todellisuuden rajoja hipova juonen kuljetus. Jyrkin 45 minuutin artist talk kuullaan Taidetehtaalla suomeksi. Orgloryn avajaiset Vitriinissä 10.2 klo 17-19.


Mari Prekup – kun rajat kohtaavat omassa maassa

Mari Prekup on 32-vuotias virolainen nykytaiteilija, jonka töissä rajojen ja sarjakuvamaisuuden konsepti on läsnä vahvasti. Tällä hetkellä hän työstää teosta yhdessä valokuvaajan ja DNA-tutkijoiden kanssa. Teos tarkastelee ihmisen sisäisiä kulttuurisia näkökulmia ja myyttejä. Prekup asuu Tallinnassa ja on valmistunut Viron kuvataideakatemiasta. Marin 45 minuutin artist talk toteutetaan englanninkielisenä haastatteluna.