Ohjelma

Lataa tästä FESTIVALPROGRAM 2017 (pdf).

Pidätämme oikeuden muutoksiin.


Kulttuuritalo Grand (Piispankatu 28, torin laidalla)

Myyntibasaari. Yläkerrasta löytyy laaja divareita ja pienlehtitoimintaa esittelevä sarjakuvien myyntibasaari. Mukaan on ilmoittautunut yli 15 myyjää! Tervetuloa selaamaan, tutkimaan ja ostamaan sarjakuvia. Voit myös tuoda omat vanhat sarjakuvasi myyntiin sarjiskirpputorille infotiskille, jossa myyjämme huolehtivat pienten erien myynnistä. Lue lisää tästä.

Ammattilaishaastatteluja. Tule tapaamaan ajankohtaisia sarjakuva-ammattilaisia. Luvassa on noin 30 minuutin taiteilijahaastatteluja sekä kutsuvieraidemme syvällisempiä 45 minuutin artist talkeja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tarkka aikataulu julkaistaan helmikuun alussa.

Paneeli. Mielenterveyden rajat -Rikki-projektin keskustelupaneelissa on mukana puhumassa sarjakuvataiteilijoita siitä, miten he omissa sarjakuvissaan tutkivat rajoja terveen ja mielisairaan välillä. Luvassa rehellistä puhetta mielenterveydestä sarjakuvissa.  Rikki-kollektiivin houstaama paneeli on suunnattu erityisesti heille, joita kiinnostaa mielenterveyden tutkiminen taiteen kautta. Tsekkaa paneelin FB-tapahtuma tästä.

Näyttelyt. Grandiin rakennetaan kaksi näyttelyä:

  1. Koti-ikävä. Turun Sarjakuvakerho halusi selvittää, mitä ajatuksia ja tunteita teema koti-ikävä saa esiin suomalaisissa sarjakuvapiirtäjissä aikana, jona tuhannet ihmiset joutuvat lähtemään kodeistaan ja suuntaamaan kohti tuntematonta. Vuoden 2016 antologia Koti-ikävä sisältää eri pituisia tarinoita lempeän kauniista kaihosta, ruman rajusta ikävästä sekä kaipauksen luonteesta filosofisella ja hauskalla otteella. Antologian teoksista koottu näyttely ripustetaan festivaalin ajaksi Grandin ala-aulaan.
  2. Sarjakuvanäyttely Sanni ja Joonas. Viisivuotias Sanni ja hänen seitsenvuotias isoveljensä Joonas asuvat vanhassa talossa pellon reunalla metsän vieressä. Tule tutustumaan Mari Ahokoivun ja Kalle Hakkolan luoman kaksikon tarinaan Grandin alakertaan. Pääset tutustumaan sisarusten tapahtumarikkaaseen elämään, jossa lasten ja aikuisten maailmat kohtaavat.

Ajan kulumisesta – lukuesitys. Taina Hakala pitää lukuesityksen työn alla olevasta ja vielä muotoaan muuttavasta sarjakuvastaan, nimeltä Ajan kulumisesta. Ajan kulumisesta perustuu tekijän lapsuusajan perheeseen ja sukeltaa ajan kulkuun, rakastamisen ja menettämisen kokemukseen.  Lukuesityksessä ruudut heijastetaan valkokankaalle ja kertojan teksti luetaan dramatisoidusti ääneen. Esitys on kaksikielinen (suomi, ruotsi).

Omakustannepaneeli. Omakustannepaneelissa pohditaan sarjakuvan julkaisemisen eri tapoja. Kustantajasta haaveileminen kuuluu jokaisen alalla aloittelevan ajatuksiin, mutta olisiko joskus kuitenkin parempi tehdä itse? Näkökulmia keskusteluun tuovat Merja Lundén Turun sarjakuvakerhosta, sekä sarjakuvia sekä kustantajalle että omiin nimiinsä tehneet Jukka-Petteri Eronen ja Viljami Vaskonen. Keskustelua vetää Emmi Valve.

Pop-up sarjakuvakeskus. Helsingin Sarjakuvakeskus järjestää Grandin aulassa Pop-up sarjakuvakeskuksen, jossa on tarjolla kaksikielinen Sanni ja Joonas-työpaja lapsille.

Muu – normikriittinen valokuva-sarjakuvapaja
Taiteilija Heidi Lunabban vetämä valokuvasarjakuvapaja, jossa käsitellään normeja. Työpajassa tuotetaan sarjakuva, joka pohjautuu ryhmän keskusteluihin. Osallistujilla ei tarvitse olla valmiita ideoita työpajaan tullessaan. Sarjakuva julkaistaan Instagramissa #speakingbubble tagilla. Työpaja on kolmikielinen (suomi, ruotsi, englanti)

Sarjakuvahahmotyöpaja. Ole oman elämäsi Toy Storyn Sid ja tee kulmakunnan hienoimmat lelut itse! Sekatekniikkahahmotyöpaja sopii kaiken ikäisille. Työpajan ohjaa taiteilija Tuukka Teponoja. Maksuttoman työpajan kesto on 1,5 tuntia. Ennakkoilmoittautumiset työpajaan 8.2.2017 mennessä osoitteeseen: tuukka.teponoja@gmail.com.

Sarjakuvien lukupiste. Alakertaan rakennetaan entistä monipuolisempi sarjakuvien lukupiste yhteistyössä Söderkullan kirjaston kanssa. Lukunurkassa voit uppoutua ostoksiisi ja tavata sarjakuvien ystäviä.

Palkintojen jako. Tule katsomaan, kuka saa tänä vuonna Yläfemma & Alafemma-palkinnot. FEMSKT (Feministinen sarjakuvatoiminta) jakaa toista kertaa kunnia- ja kunniattomuuspalkinnot sarjakuva-alalla vuonna 2016 ansioituneelle sekä vähemmän ansioituneelle toimijalle.

Festarikahvila. Grandin yläkerrassa sijaitsevassa Moxie-festivaalikahvilassa on myynnissä kuumaa juotavaa sekä suolaista ja makeaa kasvispurtavaa edulliseen hintaan. Valikoimassa on huomioitu nälkäiset festivaalivieraat mahdollisimman laajasti: tarjolla on niin maidottomia, munattomia kuin gluteenittomiakin herkkuja.

Oheistapahtumat Porvoossa ja Sipoossa

Jyrki Nissisen näyttely ravintola Vitriinissä, Taidetehtaalla (Läntinen Aleksanterinkatu 1)

Jyrki Nissinen tuo Å-festeille Orglory-näyttelyn, joka koostuu loppuvuodesta 2016 syntyneistä piirroksista, maalauksista ja miniatyyreistä. Töissään Nissinen reflektoi töiden valmistumisajankohdan tuntemuksia: mielenterveys ei loppunutkaan, edessä siintää yleinen rentoutumisen tulevaisuus. Miinuspuolena: tulevaisuuden uhat lähestyvät arvioitua nopeammin. Jyrki Nissinen on sarjakuvapiirtäjä ja kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Nissisen sarjakuvien tunnusmerkiksi ovat muodostuneet karkea mustavalkoinen piirrosjälki ja ajoittain hillitön, ajoittain tarkoituksellisen kuivakka, todellisuuden rajoja hipova juonen kuljetus. Näyttelyn avajaiset järjestetään 10.2 klo 17.00-19.00 ja se on nähtävillä 25.2 saakka.

Sukellus sarjakuvan historiaan Porvoon kirjastossa (Papinkatu 20)

Suomen Sarjakuvamuseo tuo festivaaleille historiallisen Hjalmar Löfvingin 120-vuotisjuhlavuoden näyttelyn ”Monta ruutua tuulta ja sadetta”. Hjalmar Löfving (1896–1968) kuului suomalaisen sarjakuvan ja animaation pioneereihin. Hyväntuulisten ja viivaltaan persoonallisen pyöreiden sarjakuvien lisäksi hän piirsi kuva-arvoituksia lehtien tehtäväsivuille, esiintyi Suomen ensimmäisissä lasten TV-ohjelmissa kuten Niksulan TV:ssä ja kiersi ympäri Suomea tapaamassa lapsia Säästöpankin Lipas-setänä. Näyttely on läpileikkaus tuotteliaan taiteilijan elämään ja tuotantoon.

Piirtämällä näkyväksi – Illustrating me  Porvoon kirjastossa

Piirtämällä näkyväksi – Illustrating Me -näyttelyssä turvapaikanhakijat eri puolilta Suomea kertovat elämästään ja ajatuksistaan sarjakuvien avulla. Sarjakuvat ovat syntyneet vuoden 2016 aikana sarjakuvatyöpajoissa, joita pidettiin vastaanottokeskuksissa eri puolilla Suomea. Sarjakuvissa turvapaikanhakijat kuvaavat kokemuksia kotimaissaan, arkeaan Suomessa ja tulevaisuuden haaveitaan. Useat työpajoihin osallistuneista turvapaikanhakijoista eivät olleet koskaan aiemmin piirtäneet mitään. Sarjakuvat on tehty matalan kynnyksen menetelmällä, jonka ydinajatus on, että kaikki osaavat piirtää. Piirustustaitoa tärkeämpää on tarina, jonka piirtäjä haluaa sarjakuvan välityksellä muille kertoa. Hankkeen toteuttivat Maailman sarjakuvat ry ja Hei Helsinki ry. Näyttely on nähtävissä kirjastolla 30.1.-25.2.

Rikki! näyttely ja Isän Luo Galleria Kreutzissa (Adlercreutzinkatu 39)

Galleria Kreutz esittelee RIKKI-kollektiivin taiteilijoiden tekemiä kuvituksia ja sarjakuvaa. Näyttelyssä tutkitaan rajaa terveen ja mielisairaan välillä. Mikä erottaa “hullun” ja terveen? Onko se jotain jota voimme nähdä tai mitata? Mitä tehdä, kun itse huomaa, ettei mieli olekaan terve? Mukana on noin 10 taiteilijan teoksia. Esillä on teoksia suomeksi ja ruotsiksi.

Galleria Kreutzissa aukeaa 1.2. Emmi Valveen Isän luo -näyttely. Esillä on orginaaleja saman nimisestä omakustanteesta, joka voitti Taivaallisin pienlehti -kilpailun Helsingin sarjakuvafestivaaleilla vuonna 2015. Isän luo on sarjakuvapäiväkirjan pohjalta syntynyt tarina biologisen isän kuolemasta kertovasta puhelusta ja sitä seuraavista kahdesta päivästä, joiden aikana kertoja veljineen pohtii isäsuhdettaan, ja käy häntä vielä viimeisen kerran tapaamassa. Isän luo sarjakuvasta on tulossa englanninkielinen uusintapainos, jota on saatavilla sekä näyttelystä että sarjakuvafestivaaleilta.

Sarjakuvia ja tatuointeja Electric Wonderland Tattoo & Curiosity Shopissa (Runeberginkatu 34)

Dessi Kaarion tatuointistudio muuntuu festivaalipäivän ajaksi myös taidenäyttelytilaksi, jossa on nähtävillä Sebastian Nybergin ja Robert Ottossonin taidetta. Herrat ovat tavattavissa tatuointistudiolla klo 12.30-13.15, ja he kertovat teoksistaan. Ruotsinkielisessä tilaisuudessa on kahvitarjoilu, tervetuloa!

  • Sebastian ”Basse” Nyberg on piirtävä diploma-insinööri, jonka käsissä on syntynyt kolme omakustannetta ja sarjakuvateos sekä kalenteri Schildts & Söderströmsille. Lisäksi hän instagrammailee aktiivisesti ja suunnittelee uuden albumin tekemistä. Mustavalkoisista, absurdin huumorin värittämistä rumien äijien edesottamuksia esittelevistä sarjakuvista tunnettu Nyberg esittelee töitään tatuointistudiolla, missä on nähtävillä myös muutamia originaaleja sekä uusia luonnoksia.
  • Robert Ottosson on porvoolainen kuvittaja, sarjakuvataiteilija ja AD. Paikallisesti hänet tunnetaan parhaiten Uusimaa-lehden pilakuvapiirtäjänä, mutta hän on tehnyt myös paljon muuta, julkaissut myös ruotsinkielisen sarjakuva-albumin Kalabalik i skrubben. Tatskastudiolla on nähtävillä Robertin tekemiä Uusimaa-lehden pilakuvia ja ennen julkaisemattomia ruotsinkielisiä strippejä.

Ikuista festarit nahkaasi! Liikkeessä tehdään koko festareita edeltävä viikko sarjakuva-aiheisia tatuointeja ja sarjakuva-artistien itse piirtämiä tatuointimalleja. Festaripäivänä sarjakuvatatskoja tehdään walk-in periaatteella ilman ajanvarausta.

Fingerpori 10 -albumin julkaisu ja Fingerpori-oluen lanseeraustilaisuus klo 16.15-17.00 Electric Wonderlandissa.

Mille maistuu uusi Fingerpori? Entä mille se maistuu pantuna pullossa? Tule ihmettelemään, kun taiteilija Pertti Jarlaa tatuoidaan ja haastatellaan uuden albumin pohjalta. Pääset samalla ensimmäisten joukossa tutustumaan Pyynikin käsityöläispanimon uutuusolueen. Lanseeraustilaisuuden ikäraja on 18 vuotta.

Å-fest After Work La Fiestassa klo 18-20. Ilmainen sisäänpääsy. (Rauhankatu 29)

Kun festarit sulkevat ovensa, on aika istua alas ja antaa hyvän ruuan, juoman ja musiikin vahvistaa kehoa illan festariklubia varten. LaFiestassa järjestetään lauantain paras Afterwork-klubi klo 18 alkaen. Luvassa livemusiikkia kahden bändin voimin sekä palan painikkeeksi hilpeää työpajailua.
Lähes jokaisen suomalaisen astiakaapin perusvarusteluun kuuluu ainakin yksi valkoisten pulleiden hahmojen koristelema muki. Eikö olisi jo aika saada jotakin uutta astiakaappiin? Tule tuunaamaan festarihengessä oma sarjakuvamukisi. Saat työpajapisteeltä mukin ja tussin maksutta. Paras muki palkitaan Porvoo-teemaisella yllätyspalkinnolla! Työpajan houstaa Arktisen Banaanin kustannustoimittaja Vesa Kataisto.
Viime vuoden festareilla kahvilabändinä kiitosta niittänyt akustinen duo Jäälähde keikkailee etkoilla. Tule kuuntelemaan ja fiilistelemään porvoolaisia lahjakkuuksia.
Lisäksi etkoilla esiintyy Maurisen Akan Poika & Muut Kylän Pojat, joka on balkanilaista folkia, bluesia ja melankolista iskelmää yhdistelevä yhtye itärajalta. Akan Pojan laulut maalailevat kuvaa suomalaisesta sielunmaisemasta suurine iloineen ja synkkyyksineen. Karjalainen ilo ei ole koskaan kuulostanut näin huolettomalta ja synkältä samanaikaisesti.

Bändejä kuunnellessa ja mukeja koristellessa janon sammuttaa ja nälän vie mennessään LaFiestan tarjoilut. Kaupungin maukkaimmat burritot, tuhdeimmat hampurilaiset sekä mehevimmät pihvit löydät täältä ja keittiö on luvannut ilahduttaa myös kasvissyöjiä ja vegaaneita herkkuannoksilla. Tule mukaan!

KAK goes Å-fest 2017 – räjähtävä festivaalin jatkoklubi La Fiestassa klo 20.00-> (Rauhankatu 29)

Festarin virallinen jatkoklubi järjestetään LaFiestassa, Porvoon torin laidalla. Lavalle astuu tänä vuonna hykerryttävä Katriinamies! Katriinamies on Antti Hintsan ja Karri Lehtosen muodostama vuodesta 2007 asti toiminut musiikki-improvisaatioduo. Keikoilla Katriinamies improvisoi kappaleita yleisön antamien aiheiden ja tyylilajien pohjalta. Katriinamies räjäyttää bileet kuin bileet aivan uudelle tasolle ja seuraavana aamuna yleisön vatsalihakset ovat kipeinä nauramisesta. Tule siis keikalle kuulemaan uudet, kenties sarjakuvateemaiset ikivihreät! Tsekkaa Katriinamiehen meininki tästä.

Lisäksi tuttuun tapaan yllätysakteja, legendaarinen TorttuKaraåke, sarjakuvahenkisiä ruoka- ja juomatarjouksia – ja tietysti loistavaa seuraa ja aito festarimeininki! Klubin järjestää Porvoon kulttuuri-klubi KAK yhteistyössä Å festin kanssa.

Liput 7 euroa, narikkamaksu erikseen.

Feminististä sarjakuvaa Voiman sivuilta Söderkullan kirjastossa 11.2. 2017 – 30.05.2017

Feministisellä sarjakuvatoiminnalla on ollut vuodesta 2015 asti oma sivu Voima-lehdessä. Sivulla sarjakuvafeministit ovat julkaisseet sarjakuvia, jotka ottavat kantaa ajankohtaisiin aiheisiin kuten äitiyslakiin sekä feminististä näkökulmaa aina ajatuksia herättäviin ilmiöihin kuten seksityöhön, pornoon ja sterilisaatioon. Voiman sivuilla ilmestyneistä sarjakuvista on koottu näyttely Söderkullan kirjastoon. Esille tulee originaaleja Voiman sarjakuvista sekä tulosteita digitaalisista teoksista. FEMSKT esittelee näyttelyä Söderkullan kirjastossa klo 9.30-10.30 festivaalipäivänä.